Mezigenerační nenávist bují facebookem: "Je ti nad 50, nemáš právo žít"

10.03.2013
Mezigenerační nenávist bují facebookem: Je ti nad 50, nemáš právo žít

Facebook je bohužel také místem, kde si lidé vylívají zlost a komplexy. Správce této sociální sítě již v minulosti několikrát zablokoval skupinu, která šířila nenávist kupříkladu proti důchodcům. Nyní ovšem vznikla další, tematicky podobná skupina s názvem „Lidé nad 50 let nemají právo žít“. Na její existenci upozornil poslankyni Janu Drastichovou jeden rozhořčený uživatel..

 

 

Z provolání skupiny tuhne krev v žilách: „Důchodci zatěžují naši ekonomiku. Pokud každého neproduktivního člověka zabijeme, tak bude práce pro mladé a peníze pro stát. Biologicky přestává být člověk člověkem kolem padesátého roku.“

„Je autor těch hrozných vět člověkem duševně vyšinutým, náležejícím do zařízení pro duševně choré, nebo se jedné o trend, jenž má svou příčinu?“ táže se poslankyně Drastichové výše zmíněný občan ve svém e-mailu. „Nenaplňuje tato akce skutkovou podstatu trestného činu násilí proti skupině obyvatel?“ 

související: Drastichová z pléna: Vláda brání dětem přispívat svým rodičům

I těm 86 sympatizantům oné fašizující stránky se může za několik desítek let stát, že budou sedět u nějakého moderního média a číst o sobě jako o zbytečných lidech. Uvědomují si dnešní mladí, že i oni budou staří? Kde se bere to obecné tvrzení, že staří jsou neschopní? 

Americký herec Anthony Quinn hrál ve filmu ještě v 85 letech. Česká herečka Zita Kabátová se objevila ve filmu ve svých 96 letech. Kolik vynálezů vzniklo díky zkušenostem lidí starších padesáti let! Mladí, kteří nenosí brýle, aby náhodou nevypadali blbě, a mají namísto nich kontaktní čočky, by měli smůlu. Otto Wichterle uplatnil svůj vynález kontaktních čoček „až“ ve svých 52 letech.

 čtěte také: Drastichová k valorizaci penzí: 27 tisíc lidí pod peticí a zástupci MPSV ani nepřišli

Není náhodou ten postoj mladých ke „starým“ podpořen i chováním české vlády? Je to jen hypotetická otázka, ale k zamyšlení je určitě. „Sociální reformy jsou asociální a dají se přirovnat k starověké řecké Spartě, kde staří lidé a mrzáci byli shozeni ze skály. U nás je to samozřejmě podstatně sofistikovanější a jakoby lidštější. Formou zákonů, které mají vést k úspoře státních financí, se diskriminují tělesně postižení lidé nebo důchodci. Vždyť kolik lidí, kteří se v dobré víře upíší důchodové reformě, se skutečně dožije jejich výsledků? I vzhledem k posunující se hranici odchodu od důchodu se klidného stáří dočká méně lidí. Bude představa stařečka o francouzských holích u soustruhu v budoucnu nemyslitelná? Hole si opře o zeď a hrdě se chopí soustružnického nádobíčka,“ fabuluje Jana Drastichová, co nás v budoucnu může čekat. „Pokud se náš stát nestane skutečně sociálním, pak se situace lepšit nebude.“

 souvisejícíVyndaná mezigenerační solidarita je zrada ODS a TOP09 na program

„Proč toho dědka nevyhodí, vždyť místo něj by tam mohl dělat někdo mladý,“ můžeme občas zaslechnout. Seniorům takový přístup a nevraživé pohledy ničí poslední zbytky sebedůvěry a sebejistoty. Všechno je o přístupu. Všichni si musíme uvědomit, že člověk je užitečný v každém věku. Podpořme staré lidi alespoň tím, že je budeme akceptovat s úctou, jakou si právem zaslouží. I oni pro nás udělali v produktivním věku dost. Těch několik mladých křiklounů svět nezmění. Doufejme. Jen se snaží dělat zlou krev a asociální metody státu jim v tom vydatně sekundují. Je načase abychom se začali chovat jako lidé. Všichni. 

Prospěl by nám přístup některých asijských zemí, kde je po staletí morální povinností každého dítěte postarat se o své rodiče ve stáří. Dělat hon na seniory a deklarovat, že „nemají právo žít“, je velmi drsné a nespravedlivé. Do naší společnosti takový postoj nepatří.

 článek vyšel na webu VV

Další články z Rubriky Vize VV:

Sdílení

NEJČTENĚJŠÍ

Nabídli mi Babiše za 200 000 EUR, odmítl jsem

Dostal jsem e-mailem velmi zajímavou „ponuku“ od nejmenovaného pána ze Slovenska. Ten mi nabídl ke koupi ...

Okamura: Pospíšil se mi kvůli exekutorům vysmíval. Až pak jsem se dozvěděl, s kým kamarádí

Na politické debatě s občany v pražských Bohnicích se v pondělí večer představil předseda Hnutí Úsvit ...

V médiích

Klasnová nemohla nereagovat na manipulaci ze strany iDNES

Babišova MF Dnes v dnešním vydání píše, že hlasování o rozpuštění sněmovny se přesouvá z pátku 16.8. ...

Deník.cz: Bárta v Turnově odměněn potleskem za snahu R-35

Bezpochyby nejočekávanějším bodem programu čtvrtečního zastupitelstva bylo vystoupení poslance Parlamentu ...

Kde se píše o VV 17. kvěna

Deník Víta Bárty

Komise k D47 jako prubířský kámen: Protikorupčníci natřeli veřejně Birkeho a Sobotka mlčí

Jako bývalý ministr dopravy se zájmem sleduji, jak se iniciativy „Vraťte nám stát!“ a „Veřejnost proti ...

Ťok, Ťok: Taky si ťokáte na čelo? Babiš se musel zbláznit

Když jsem se dnes z novinářské fleše dozvěděl, že Antonín Prachař na postu ministra doprav končí, řekl ...

Za nárůst dluhu poděkujte Prachařovi s Babišem. Ze státního rozmazlují stavitele

Ministr dopravy Antonín Prachař ve včerejších zprávách ČT uvedl, že se nebojí, že by pro svůj resort ...

Na začátek stránky