VÍME PRVNÍ: Prohraný soud, kapsa namaštěná 120 miliony. Čermákův úmysl?

30.01.2013
VÍME PRVNÍ: Prohraný soud, kapsa namaštěná 120 miliony. Čermákův úmysl?

Dnešní dny, jsou dalšími černými dny pro Český stát. Troufám si říct záměrnou chybou generálního ředitele ŘSD Davida Čermáka stát prohrál soud o právoplatnosti Smlouvy o smlouvě budoucí na kupní pozemky pro budoucí Středisko správy a údržby dálnic se společnostmi Neinver Czech, s.r.o. a Kiro Development s.r.o.

 

  

Stává se, že stát prohraje soud, jen kdyby v tomto případě tato smlouva nebyla za kupní cenu 175.618.580, korun za celkem 54.678 m2 jinými slovy za 3.211,- Kč za m2. Na první pohled, skoro běžná cena ve světle všech doložených argumentů a vypracovaného posudku. Je však třeba jít trochu do historie. Kde a jak tyto společnosti pozemky získaly. 

Pozemky byly koupeny od Hl. m. Prahy, za 50 milionů na základě znaleckého posudku. Jeho sestavování se řídí stejnými zákony a principy jako sestavování znaleckého posudku, kterým je podložen nákup ze strany ŘSD, kdy výše zmíněná smlouva o smlouvě budoucí byla podepsána chvilku po nákupu pozemku do vlastnictví těchto dvou společností. S tím dodatkem, že tato transakce bude realizována, až tyto společnosti zajistí na daném pozemku Územní Rozhodnutí pro výstavbu potřebného střediska pro ŘSD.

Tedy cena tohoto Územního rozhodnutí kterou stát zaplatil je 125 Miliónů korun. To, co minulé vedení ŘSD v čele s René Porubou ihned napadlo a zadalo právním zástupcům, byl tento markantní rozdíl a de facto oprávněnost a zákonnost těchto dvou posudků.

psali jsmeČermákovi přistála na stole zpráva o defraudaci, dal ale „zlodějovi“ druhou šanci

Každému musí být jasné, že jeden je falzum. Co však udělal Porubův nástupce David Čermák? Právníky, kteří na tomto případě pracovali, okamžitě vyměnil a nechal na případu pracovat nové právníky a pravděpodobně s novým zadáním.

Nejen, že územní rozhodnutí je napadeno u Správního soudu a může se za nějakou dobu ukázat, že de facto neexistuje, ale dané Středisko Údržby, které bude stát spoustu peněz na výstavbu, má sloužit pro údržbu primárně úseku 511 Pražského okruhu, u kterého všichni i nezainteresovaní ví, že dnes nemá ani studii EIA. A dnes je navíc velmi silně diskutována trasa kudy tato část okruhu povede. 

DoporučujemeEXKLUZIVNĚ: ŘSD unikl tajný dokument. Nové Obchodní podmínky jsou korupcí z gruntu

Abychom tomu přidali třešničku na dortu. ŘSD kupuje za stovky miliónů bezcenné, jinak neprodejné pozemky, aby pár metrů od tohoto místa své vlastněné pozemky pronajímala za pár korun. Všem jistě známé Hummer centrum, kde stojí zábavní tvrz a autosalón vozů Hummer leží na pozemcích ŘSD dostatečně velkých na zbudování Střediska Údržby a s jistotou, že bude na hlavní trase, protože o stávající trase dálnice D11 nikdo pochybovat nikdy nebude. 

                                     

 

Někdo tedy protizákonně vydělal 120 miliónů, někdo to kdysi podepsal, a generální ředitel ŘSD Čermák to dokončil a posvětil. Změnou právníků, změnil pravidla hry. Teď má soudní rozhodnutí a může beztrestně podepsat kupní smlouvu.

Mimochodem cena 3.211,- Kč za m2 je cena lukrativní parcely v Průhonicích na nejnejnejlepším místě, což potvrdí každý realitní agent. Rozhodně ne cena parcely v Běchovicích u Jižní spojky. Tato transakce silně připomíná realitní obchod snů s budovou, ve které GŘ ŘSD sídlí a platí tam v nevypověditelné smlouvě velmi nestandartní nájemné. V dané věci nebylo podáno trestní oznámení a nebylo pozváno ani Ministerstvo Dopravy jako vedlejší účastník sporu. Bylo tedy děláno vše pro to, aby stát byl v soudním sporu neúspěšný. Ministra Stanjuru budu v dané věci  a v několika dalších interpelovat.

 

Články o dopravě:

Sdílení

NEJČTENĚJŠÍ

Nabídli mi Babiše za 200 000 EUR, odmítl jsem

Dostal jsem e-mailem velmi zajímavou „ponuku“ od nejmenovaného pána ze Slovenska. Ten mi nabídl ke koupi ...

Okamura: Pospíšil se mi kvůli exekutorům vysmíval. Až pak jsem se dozvěděl, s kým kamarádí

Na politické debatě s občany v pražských Bohnicích se v pondělí večer představil předseda Hnutí Úsvit ...

V médiích

Klasnová nemohla nereagovat na manipulaci ze strany iDNES

Babišova MF Dnes v dnešním vydání píše, že hlasování o rozpuštění sněmovny se přesouvá z pátku 16.8. ...

Deník.cz: Bárta v Turnově odměněn potleskem za snahu R-35

Bezpochyby nejočekávanějším bodem programu čtvrtečního zastupitelstva bylo vystoupení poslance Parlamentu ...

Kde se píše o VV 17. kvěna

Deník Víta Bárty

Komise k D47 jako prubířský kámen: Protikorupčníci natřeli veřejně Birkeho a Sobotka mlčí

Jako bývalý ministr dopravy se zájmem sleduji, jak se iniciativy „Vraťte nám stát!“ a „Veřejnost proti ...

Ťok, Ťok: Taky si ťokáte na čelo? Babiš se musel zbláznit

Když jsem se dnes z novinářské fleše dozvěděl, že Antonín Prachař na postu ministra doprav končí, řekl ...

Za nárůst dluhu poděkujte Prachařovi s Babišem. Ze státního rozmazlují stavitele

Ministr dopravy Antonín Prachař ve včerejších zprávách ČT uvedl, že se nebojí, že by pro svůj resort ...

Na začátek stránky