EXKLUZIVNĚ: Lumpárna ŘSD za 18 milionů: Čermák vypsal JŘBU tam, kde nemusel

19.02.2013
EXKLUZIVNĚ: Lumpárna ŘSD za 18 milionů: Čermák vypsal JŘBU tam, kde nemusel

Exministr dopravy Pavel Dobeš se pral za čistotu veřejných zakázek, to se však rozhodně nedá říci o jím dosazeném šéfovi ŘSD Davidu Čermákovi. Jak dokládá níže popsaná případ z Královehradeckého kraje. Čermák vypisuje Jednací řízení bez uveřejnění, aniž by měl. 

 

 

Kolem veřejných zakázek bývá vždy velké dusno, zda jsou či nejsou zadávány transparentně a podle zákona. Ať už je ale výběrové řízení jakékoli, umožňuje alespoň soutěž několika subjektů. Tu ale nepřipouští Jednací řízení bez uveřejnění (JŘBÚ), které umožňuje přidělení zakázky jednomu subjektu.

Podle pan Generální ředitel Čermák vesele rozšířil používání JŘBÚ a v podstatě tento mimořádný institut povýšil na běžnou praxi. O to menší překvapení, že se se tak děje v Královehradeckém kraji, kde Čermák doslova zlikvidoval slušného ředitele Pavla Tichého a dosadil tam staronového ředitele Marka Novotného, proslulého sběratele drahých sportovních veteránů.

doporučujeme: EXKLUZIVNĚ: Čermák má nového Halu. 20 let byl závislý na "Velké pětce" 

Jádro pudla 

Ale přejděme k věci. Tři zakázky, jejichž dokumentaci máme k dispozici a to I/14 Opěrná zeď Suchovršice, I/14 Opěrná zeď Adamov, a I/16 Havárie tělesa silničního násypu v k.ú. Zlatá Olešnice, byly vypsány jako JŘBÚ. 

Jak již bylo minulým vedením neustále opakováno, rozpočet na opravu a údržbu celé silniční sítě je poddimenzován na zhruba 1/3 rozpočtu, který je potřeba. Celý rozpočet je pak tlačen stavební lobby do nové výstavby. A to vytváří krásný prostor pro experty jako je Novotný s Čermákem. V rámci silniční sítě tím, že ji udržujete jen z 1/3 se vám ty 2/3 zákonitě dostávají do špatného až havarijního stavu. Pak máte zásobárnu akcí pro výše zmíněné JŘBÚ, stačí obdržet havarijní výměr z Krajského Úřadu podpořený stanoviskem Policie ČR o nebezpečnosti úseku, a máte zakázku.

doporučujeme:EXKLUZIVNĚ: ŘSD unikl tajný dokument. Nové Obchodní podmínky jsou korupcí z gruntu

Samozřejmě se tento příklad nedá paušalizovat a v minulosti se toto řešilo, jak zamezit zneužívání JŘBÚ. Co je problémem, že v roce 2011 ze strany MD vyšel jasně příkaz, že JŘBÚ má být používáno jenom na havárie a odstranění havárie tak, aby následná stavební zakázka z věci vyplývající se dala transparentně vysoutěžit dle zákona. 

Časově to na havárii nevypadá 

Vraťmee se tedy k jedné zakázce: I/14 Opěrná zeď Suchovršice. Výzva z Krajského úřadu Hradce Králové o havárii v tomto místě byla na pobočce v Hradci Králové známa již na začátku roku 2012. V létě 2012 bylo v tichosti vyměněno vedení, které tuto zakázku připravovalo jako otevřenou soutěž dle Zákona o Veřejných Zakázkách. Chvilku se počkalo a 10.10.2012 pan GŘ Čermák vypsal na tuto záležitost JŘBÚ. Je třeba zdůraznit, že JŘBÚ se dává pouze jednomu zájemci. Výzva k podání konečné nabídky byla 14.11.2012 s podáním 23.11.2012 tedy měsíc a půl po té, co zakázka byla vypsána. A to není všechno. Smlouva na tuto HAVÁRII byla podepsána panem Novotným až 8.1.2013 s předpokládaným zahájením prací na stavbě 2.4.2013 a dokončením 30.6.2013. S dohodnutým následujícím postupem prací, cituji:" Na základě rozhodnutí K.Ú. KHK - OD Hradec Králové provést ihned opatření, které zabrání případnému sesuvu, to je převést provoz ve směru ode zdi. Vhodným způsobem upozornit řidiče na havárii."

 Dle výkladu zákona o Veřejných zakázkách mělo být předmětem JŘBÚ pouze toto citované opatření. Zbytek měl být soutěžen otevřeným řízením, už jen pro to, že tato zakázka je ze strany ŘSD oceněna na 18.007.280,- Kč.

 doporučujemeČermákovi přistála na stole zpráva o defraudaci, dal ale „zlodějovi“ druhou šanci

Jinými slovy Lumpárna. Samozřejmě budeme v této věci Interpelovat pana Ministra Stanjuru, a podáme stížnost na ÚOHS k prošetření. Pokud ÚOHS vydá kladné stanovisko, že je to porušení pravidel dle ZVZ, pak podáme podnět k orgánům činným v trestních věcech.

 

Články o dopravě:

Sdílení

NEJČTENĚJŠÍ

Nabídli mi Babiše za 200 000 EUR, odmítl jsem

Dostal jsem e-mailem velmi zajímavou „ponuku“ od nejmenovaného pána ze Slovenska. Ten mi nabídl ke koupi ...

Okamura: Pospíšil se mi kvůli exekutorům vysmíval. Až pak jsem se dozvěděl, s kým kamarádí

Na politické debatě s občany v pražských Bohnicích se v pondělí večer představil předseda Hnutí Úsvit ...

V médiích

Klasnová nemohla nereagovat na manipulaci ze strany iDNES

Babišova MF Dnes v dnešním vydání píše, že hlasování o rozpuštění sněmovny se přesouvá z pátku 16.8. ...

Deník.cz: Bárta v Turnově odměněn potleskem za snahu R-35

Bezpochyby nejočekávanějším bodem programu čtvrtečního zastupitelstva bylo vystoupení poslance Parlamentu ...

Kde se píše o VV 17. kvěna

Deník Víta Bárty

Komise k D47 jako prubířský kámen: Protikorupčníci natřeli veřejně Birkeho a Sobotka mlčí

Jako bývalý ministr dopravy se zájmem sleduji, jak se iniciativy „Vraťte nám stát!“ a „Veřejnost proti ...

Ťok, Ťok: Taky si ťokáte na čelo? Babiš se musel zbláznit

Když jsem se dnes z novinářské fleše dozvěděl, že Antonín Prachař na postu ministra doprav končí, řekl ...

Za nárůst dluhu poděkujte Prachařovi s Babišem. Ze státního rozmazlují stavitele

Ministr dopravy Antonín Prachař ve včerejších zprávách ČT uvedl, že se nebojí, že by pro svůj resort ...

Na začátek stránky