Život obyvatel v Cihelní ulici se změnil v peklo. Může za něj Stanjurův náměstek Hampl?

03.04.2013
Život obyvatel v Cihelní ulici se změnil v peklo. Může za něj Stanjurův náměstek Hampl?

Lidé z domu číslo 23 v Cihelní ulici v Ostravě žádali o pomoc stát, kraj i město, jelikož se báli hluku, vibrací a škodlivých zplodin z nového dálničního přivaděče. Jenže neuspěli. Ministerstvo dopravy nevyřešilo nic.

 

 

"Je to katastrofa. Nedá se tu žít. Trápí nás všechno, z čeho jsme měli strach - otřesy, prach a hluk tak velký, že se nedá vůbec větrat. Navíc se nemůžeme ani vyspat. Naše byty jsou totiž i v noci plné světla z veřejného osvětlení," líčila pro Idnes.cz zoufalá předsedkyně ostravského bytového družstva Cihelní 23 Bronislava Javoříková. Ona i další dvě desítky obyvatel soukromého domu zažívají už přes čtvrt roku hotové peklo. Za něj je dost možná zodpovědný je první náměstek Lukáš Hampl, ale popořádku…

doporučujeme: Konec výmluv, důkaz uvnitř: Čermák měl dokumenty ke kauze pozemků ŘSD v trezoru

 Úzké hrdlo

Příběh Místecká je trochu složitější příběh, který je však již od počátku špatně řešen. Z odborného hlediska je tento přivaděč typickým příkladem mrhání finančních prostředků daňových poplatníků. Již historicky se v přípravě projektu objevila zásadní chyba, v neprůchodnosti a nepropojitelnosti starého úseku Místecké vedoucího z Frýdku-Místku přes Ostravu-Vítkovice až k známé Házenkářské hale z jedné strany a centrále Záchranných složek ze strany druhé.

Zde začíná de facto technicky neřešitelné "úzké hrdlo" které vede kolem prostoru, kde kdysi stával stadión Josefa Kotase až pod nový most z ulice Českobratrská spojující centrum města s ulicí Hornopolní. Již v době kdy jsem byl ministrem, jsem tuto stavbu zastavil a nařídil ji provést pouze v polovičním profilu nejen z důvodů finanční nedostatečnosti v rozpočtu Ministerstva Dopravy, ale taky právě z důvodu neřešeného dopravního špuntu a nedokončených hlukových a hygienických problematik kolem této stavby.

doporučujeme: EXKLUZIVNĚ: Lumpárna ŘSD za 18 milionů: Čermák vypsal JŘBU tam, kde nemusel

Pak ale nastoupil pan Ministr Dobeš, podlehl stavební lobby a tuto stavbu, která byla vysoutěžena již za Řebíčkovy éry, bez problémů pustil a nechal dodělat, i když byla předražená. Jediné co mě na celé věci zpětně trochu uklidňuje, je, že jsem se svým týmem dokázal na této stavbě najít úspory a prosadit je. To ale je chabá náplast na dnešní tristní stav a nečinnost ministerstva.

Hamplův stůl

Na celém příběhu zaráží nejvíce, že na ministerstvu stále působí a železnou rukou vládne první náměstek ministra Stanjury Lukáš Hampl, kterého já osobně považuji za "žábu na prameni". Tento náměstek je nejdůležitějším mužem exministra Dobeše a přál bych všem daňovým poplatníkům poznat jeho styl práce, hrazený za peníze daňových poplatníků. Proto tedy nechápu proč si jej pan ministr Stanjura na ministerstvu stále drží, i když možná chápu. Pokud máte v týmu člověka, který si úspěšně celou agendu ministerstva za rok svého působení stáhnul kompletně pod sebe a ta leží na jeho dva metry širokém, čtyři metry dlouhém a půl metru tlustém stole vyskládaná a pan náměstek se jí podle "nálady a motivace" postupně prohrabuje, aby příslušné záležitosti milostivě schválil a předal panu ministrovi k podpisu, nedivím se, že lidé z Cihelní už tak dlouho a marně čekají na podpisy svých vytoužených smluv. Možná kdyby znali pana Franka lobbistu pana ex-ministra Dobeše a zašli si s ním na kávičku, měli by to dávno podepsáno.

 

Články o dopravě:

Sdílení

NEJČTENĚJŠÍ

Nabídli mi Babiše za 200 000 EUR, odmítl jsem

Dostal jsem e-mailem velmi zajímavou „ponuku“ od nejmenovaného pána ze Slovenska. Ten mi nabídl ke koupi ...

Okamura: Pospíšil se mi kvůli exekutorům vysmíval. Až pak jsem se dozvěděl, s kým kamarádí

Na politické debatě s občany v pražských Bohnicích se v pondělí večer představil předseda Hnutí Úsvit ...

V médiích

Klasnová nemohla nereagovat na manipulaci ze strany iDNES

Babišova MF Dnes v dnešním vydání píše, že hlasování o rozpuštění sněmovny se přesouvá z pátku 16.8. ...

Deník.cz: Bárta v Turnově odměněn potleskem za snahu R-35

Bezpochyby nejočekávanějším bodem programu čtvrtečního zastupitelstva bylo vystoupení poslance Parlamentu ...

Kde se píše o VV 17. kvěna

Deník Víta Bárty

Komise k D47 jako prubířský kámen: Protikorupčníci natřeli veřejně Birkeho a Sobotka mlčí

Jako bývalý ministr dopravy se zájmem sleduji, jak se iniciativy „Vraťte nám stát!“ a „Veřejnost proti ...

Ťok, Ťok: Taky si ťokáte na čelo? Babiš se musel zbláznit

Když jsem se dnes z novinářské fleše dozvěděl, že Antonín Prachař na postu ministra doprav končí, řekl ...

Za nárůst dluhu poděkujte Prachařovi s Babišem. Ze státního rozmazlují stavitele

Ministr dopravy Antonín Prachař ve včerejších zprávách ČT uvedl, že se nebojí, že by pro svůj resort ...

Na začátek stránky